Джѐбел е град в Южна България. Той се намира в Област Кърджали и е в близост

...
Джѐбел е град в Южна България. Той се намира в Област Кърджали и е в близост
Коментари Харесай

Името на този български град е арабско и значи планина

Джѐбел е град в Южна България. Той се намира в Област Кърджали и е наоколо до град Момчилград. Градът е административен център на община Джебел. По данни на ГРАО към 15 септември 2023 година в града живеят 3708 души по сегашен адрес и 8707 души по непрекъснат адрес.

Джебел се намира в Родопите. Заобиколен е от иглолистни гори. В непосредственост до града се намира и естествен дъбов парк. Лятото е горещо, зимата е мека, съвсем безснежна. Средните юлски температури са към 24 °C, междинните януарски са към 0 °C. Районът на Джебел се характеризира с огромна дълготрайност на слънчево греене – до 2250 часа, максимуми през юли и август.

Името на Джебел (тур.Cebel) е с арабски корен (جبل, jabal) и в дословен превод на български значи „ планина “.

През древността регионът е населяван от тракийски племена. До 9 век, когато е включен в границите на Първото българско царство, е в рамките на Римската империя и по-късно на Византия. През 60-те години на 14 век районът е превзет от османците. След Балканските войни е причислен към България. До 1934 година носи името Шехджумая и е в рамките на Мастанлийския окръг. От 1934 до 1949 година е включен в Старозагорския окръг. През 1940 година към землището на с. Джебел са присъединени селата Главатарци и Едноверци. През годините сред 1949 и 1959 година е в Хасковския окръг, а през 1959 година Джебелска община е административно подчинена на Кърджалийския окръг. През 1969 година село Джебел е оповестено за град. Същата година към него са присъединени селата Готварско и Дихановци. През 1986 година към землището на селото е присъединено и село Генерал Фичево.

Етническият състав включва 1828 турци и 339 българи.

Основните вероизповедания са християнство и ислям.

Тютюнопроизводството е обичаен за общината бранш, само че през последните години мощно понижава. Други браншове на стопанската система са производството на текстил, металургия и металообработване (конструиране и произвеждане на качествени хидравлични цилиндри за разнообразни браншове на Европейския пазар).

Първото учебно заведение отваря порти на 1 ноември 1925 г. Сега на територията на града има две учебни заведения – Средно общообразователно учебно заведение „ Христо Ботев “ и Професионална гимназия „ Руска Пеева “.

В границите на община Джебел се намира крепостта Устра.

Друга забележителност е Счупената планина, която се появява около 1900 г. вследствие на мощно земетресение. Посреднощ, до момента в който на открито бушува стихия, заплашителен гръм раздрусва с. Казаците, намиращо се в непосредствена непосредственост до планината. В резултат на изместването на пластовете част от селото се оказва на върха на планината. Планината съставлява остарял вулканичен масив и има богато находище на перлит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР